Juridisk tillsyn 12 juni 2024 Kl 13.22

Frågor och svar om vägledningen Föreskrifter inom högskolan

UKÄ publicerade i början av 2024 en vägledning om lärosätenas föreskrifter. UKÄ har nu sammanställt och publicerat ett urval av frågor och svar om innehållet i vägledningen.

I regleringsbrevet för budgetåret 2023 avseende Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gav regeringen UKÄ i uppdrag att stärka och samordna lärosätena i deras uppdrag att utveckla arbetet med de föreskrifter som de beslutar om. Uppdraget ska genomföras med utgångspunkt i de resultat och slutsatser som redovisas i UKÄ:s rapport Lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Redovisning av ett regeringsuppdrag (U2021/01326).

De statliga universiteten och högskolorna har fått ett motsvarande uppdrag att utveckla arbetet med de föreskrifter som de beslutar om.

I den grundläggande modell för lärosätenas föreskriftsarbete som presenterades i rapporten Lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Redovisning av ett regeringsuppdrag ingick att UKÄ ska ta fram en vägledning för att stärka lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter.

UKÄ har tagit fram vägledningen Föreskrifter inom högskolan och genomfört tre seminarier för sektorn där vägledningen har presenterats.

Inför och under seminarierna har det har funnits möjlighet för deltagarna att ställa frågor till UKÄ om vägledningen. UKÄ har nu sammanställt ett urval av frågor och svar här på uka.se.

Läs frågor och svar om vägledningen Föreskrifter inom högskolan

Läs vägledningen Föreskrifter inom högskolan Pdf, 475 kB.

Sidan uppdaterades den 13 juni 2024

Etiketter: Vägledning