Nyhet 12 juni 2024 Kl 09.07

Uppdragsutbildning bidrar positivt till både lärosätenas verksamhet och samhället

UKÄ har granskat uppdragsutbildning vid Sveriges lärosäten. Granskningen visar bland annat att uppdragsutbildning bidrar positivt till både lärosätenas verksamhet och samhället genom att främja livslångt lärande och möta specifika kompetensbehov, samt genom att stärka samverkan mellan högskola och omgivande samhälle.

De flesta av Sveriges lärosäten har uppdragsutbildning i någon utsträckning, men variationen är stor. Omfattningen av uppdragsutbildning vid svenska lärosäten har ökat över tid, både vad gäller antalet helårsstudenter och lärosätenas intäkter.

Vår granskning visar att det finns uppdragsutbildningar inom en stor bredd av inriktningar. Sett till antalet utbildningar och antalet lärosäten som bedriver uppdragsutbildning finns det en särskild tonvikt på pedagogik och lärarutbildning samt hälso- och sjukvård. Därutöver finns de stora uppdragsutbildningarna polisprogrammet och högre officersprogrammet som bidrar till många helårsstudenter.

Utmaningar med uppdragsutbildning

Vår granskning visar att det finns vissa utmaningar i planeringen av nya utbildningar. För att uppdragsutbildning ska kunna genomföras krävs personal, framför allt undervisande lärare, och tid för planering och utveckling av undervisningen. En annan utmaning är kostnadsberäkning och prissättning av uppdragsutbildningar. Hur kostnader och därmed priset beräknas varierar mellan lärosäten. Olika kostnadsberäkningar kan leda till ogynnsam konkurrens mellan lärosäten. Vår granskning visar dessutom att flera lärosäten anser att bestämmelserna vad gäller uppdragsutbildning är svårtolkade, och har efterlyst förtydliganden av regelverket. Granskningen visar också på vissa brister i regelefterlevnaden. UKÄ kommer därför att ta fram en ny juridisk vägledning om uppdragsutbildning.

Kvalitetssäkringen av uppdragsutbildning kan stärkas

Både lärosätenas interna kvalitetsarbete och det nationella kvalitetssäkringssystemet kan stärkas när det gäller uppdragsutbildning. UKÄ har inte tidigare utvärderat uppdragsutbildning, men kommer att se över hur den tydligare kan ingå i kvalitetssäkringssystemet. Lärosätena kan också arbeta mer systematiskt med uppföljning och utvärdering av sin uppdragsutbildning. God kunskap och överblick över uppdragsutbildningen är en förutsättning för att kunna se till att studenter och andra lätt kan få information om inriktningen och omfattningen av högskolans uppdragsutbildning.

Läs rapporten Lärosätenas uppdragsutbildning - Granskning av effektivitet, kvalitetssäkring och regelefterlevnad. Pdf, 2 MB.

Sidan publicerades den 12 juni 2024

Etiketter: Uppdragsutbildning